torstai 30. elokuuta 2012

Mannerheim

Suomen marsalkan elämäkerta selkokielellä
tekijä Pertti Rajala

Mannerheim kirjassa kerrotaan Mannerheimin elämän tapahtumista selkokielellä.

Carl Gustaf Emil Mannerheim syntyi 4.6.1867 Askaisten Louhisaaressa aateliseen perheeseen. Kirjan mukaan Mannerheimin nuoruus oli vaikea. Äiti kuoli Mannerheimin ollessa teini-ikäinen poika. Kansakoulussa Mannerheim sai tappelijan maineen jonka takia hänet erotettiin sieltä. Haminan kadettikoulussa hän rikkoi sääntöjä ja hänet erotettiin sieltäkin.
 
Koska Suomi oli Venäjän vallan alla Mannerheim lähti Pietariin Venäjän ratsuväen kouluun ja valmistui sieltä upseeriksi. Hän pääsi Venäjän keisarin armeijaan ja toimi mm. Venäjän keisarinnan vartiojoukoissa.

Suomen kansalaissodan aikana Mannerheim oli valkoisten johtajana. Mannerheim toimi talvi ja jatkosodan aikana armeijan ylipäällikkönä. Mannerheim oli Suomen tasavallan kuudes presidentti vuosina 1944–1946. Ennen presidentiksi ryhtymistä Mannerheim toimi valtionhoitajana Suomen itsenäisyyden alkuvaiheessa.

Mannerheim perusti nimeään kantavan Mannerheimin Lastensuojeluliiton. Mannerheimin avioliitto oli järjestetty. Liitosta syntyi kaksi tytärtä. Liitto päättyi eroon. Mannerheim eli viimeiset vuotensa Sveitsissä Lausannessa. Mannerheim kuoli Sveitsissä tammikuun lopulla 1951. Mannerheim voitti Suuret suomalaiset äänestyksen 2004.

Kirjan mukaan ”Mannerheimin toiminta ja hänen elämäntyönsä on vaikuttanut maamme historian kulkuun. Siksi hän jo eläessään saavutti suurmiehen maineen.” Kirja kertookin Mannerheimin elämän lisäksi myös Suomen itsenäisyyden ajan kohtalon hetkistä.

Selkokielinen teksti on helppoa ymmärtää ja kirjassa kerrotaan kaikki tärkeimmät asiat Mannerheimin elämästä. Kirjan kuvat olivat hyviä vaikka ne ovat mustavalkoisia. Minulle kirja ei antanut mitään uutta tietoa Mannerheimista. Kirja on kuitenkin sopiva kaikille jotka haluavat perustiedot Mannerheimista. Kirja oli fantastinen elämänkertakirja.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti