torstai 13. lokakuuta 2016

Unohtumaton Ansa Ikonen 1913 – 1989

Unohtumaton Ansa Ikonen 1913 – 1989

Tekijät Pirkko Vekkeli ja Ismo Loivamaa

Unohtumaton Ansa Ikonen 1913 – 1989 kertoo Ansa Ikosen elämästä. Tekijät aikovat etsiä kokonaista ihmistä, ei vain tähteä, näyttelijää, vaimoa tai äitiä. He onnistuvat, Unohtumaton Ansa Ikonen kirjassa ei ollutkaan liikaa elokuva ja teatterirooleja, niihin olen kyllästynyt useissa muissa taiteilijaelämäkerroissa.

Aili Ansa Inkeri Ikonen syntyi Pietarissa Adele ja Aleksanteri Ikosen esikoistyttäreksi yhdeksästoista päivä joulukuuta vuonna 1913. Muutettuaan Suomeen 1920-luvun alussa Ansaa kohtasi suuri suru, kun hänen rakas isänsä kuoli keuhkotautiin.

Ensin Ansa valmistui konservatoriosta laulunopettajaksi. Jo konservatorioaikanaan Ansa aloitti pyrkimisen elokuvaan. Hän pääsi avustajaksi Kansan Näyttämön kuoroon, ja sitten Suomen Kansallisteatterin näyttelijäharjoittelijaksi ja sai sitten välikirjan Kansallisteatteriin.
Ansan ensimmäinen elokuva oli Vaalan ohjaama Kaikki rakastavat. Hän näytteli monissa elokuvissa ja näytelmissä. Ansa Ikonen tunnetaankin Suomen ensimmäisenä filmitähtenä.
Ansa avioitui Jalmari Rinteen kanssa ja he saivat kaksi lasta Katriinan ja Marjatan. Ansa kuoli kahdeskymmeneskolmas päivä toukokuuta vuonna 1989.


Vaikuttaa, että kirja on tehty huolellisesti, on hankittu paljon tietoa eri lähteistä, mm. haastateltu tyttäriä. Kirjaa lukiessani minulle tuli hyvä mieli ja sellainen tunne, että olisin ollut teatterissa katsomassa Ansa Ikosta. Unohtumaton Ansa Ikonen oli fantastisen mukava, mielenkiintoinen ja hyvä kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti